Włoskie produkty

Włoska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych w Europie i na świecie. Kuchnia włoska jest głównie bardzo sycąca i dość różnorodna. Możemy w niej znaleźć zarówno takie podstawowe składniki znane z naszej polskiej kuchni, jak i składniki charakterystyczne na przykład dla kuchni śródziemnomorskiej.

Napoje włoskie z dodatkiem orzeźwiającej mięty bądź bazylii są bajecznie aromatyczne i idealnie gaszą pragnienie. Powinno się zwrócić uwagę, że włoska kuchnia powstała w odpowiedzi na specyficzne potrzeby mieszkańców kraju w kształcie wielkiego buta. Klimat we Włoszech jest bardzo gorący, a w szczególności latem temperatury mocno doskwierają i zarówno napoje z Włoch, jak i wszelkie dania muszą być dostosowane do tej gorącej aury i ewentualnie gasić pragnienie. Włosi rozsmakowali się w ciężkich potrawach z dodatkiem mąki i jajek, przykładem takiej ciężkiej, aczkolwiek smacznej i znanej globalnie potrawy jest chociażby pizza, która we Włoszech ma całkowicie inny charakter niż ta, którą kojarzymy w Polsce. Włoska pizza jest aromatyczna i podawana z oliwą, a nie z sosami, jak ma to miejsce w naszym kraju. Włosi cenią sobie własne narodowe dania, a są one tak różne i równocześnie smaczne, że znalazły uznanie w kuchniach wielu narodów. Popularnością cieszy się np barilla Farina, czyli specjalna włoska mąka do pizzy, dzięki której powstaje perfekcyjne ciasto, takie same, jak to we Włoszech. Barilla Farina Tipo 00 daje pulchne ciasto, perfekcyjnie wypieczone i równocześnie delikatne, co bardzo dobrze współgra z dodatkami, jakie się do tego ciasta dobiera. Włoskie produkty zachwycają własną różnorodnością i są kwintesencją smaku. Wiele z tych towarów jest nie do znalezienia w innych kuchniach świata, niemniej jednak Włosi są znani z tego, że dużo eksportują i ich produkty ukazują się w sklepach w różnych częściach globu. Także w Polsce można skorzystać z najlepszej jakości towarów rodem z Włoszech i poczuć się tak, jak na fantastycznych wakacjach. Warto sprawdzić, jak smakują włoskie przetwory tak inne od naszych oraz różnorodne inne dania cechujące się fenomenalnym smakiem. Te smaki warto także powielać w naszej kuchni lub zmieniać tak potrawy, aby nawiązywały do włoskich smaków.

Zobacz więcej: włoska mąka.