Istnieje wiele rodzajów cukru, co znaczy, że nie ma jednego „lepszego” rodzaju. Natomiast niektóre cukry są zdrowsze niż inne. Cukier biały jest najczęstszym rodzajem i jest zwykle uważany za najzdrowszą alternatywę, ponieważ zawiera mało składników odżywczych lub nie zawiera ich wcale.
Brązowy cukier (który zazwyczaj ma smak melasy) może być także zdrowy, jeżeli już poszukujesz czegoś o większej słodyczy i ogólnej wartości odżywczej niż cukier biały.
Jeśli chodzi o wybór cukru do kupienia, ważne jest, by zwracać uwagę na składniki produktu i przeczytać etykietę – fakty żywieniowe. Cukier biały powstaje z trzciny cukrowej, a cukier brązowy z buraków cukrowych. Cukier brązowy jest mniej przetworzony niż cukier biały, zawiera mniej cukru i mniej kalorii.
Jeśli chodzi o wybór cukru do kupienia, wiele osób na prawdę bardzo często staje przed dylematem. Z jednej strony jest cukier biały, który zdaniem wielu ludzi jest bardziej niezdrowy niż cukier brązowy. Z drugiej strony są ludzie, którzy uważają, że zarówno biały, jak i brązowy cukier są tak samo zdrowe, i że to od jednostki zależy, który cukier zakupić.
Cukier biały powstaje z trzciny cukrowej, a cukier brązowy z buraków cukrowych. Cukier biały zawiera zatemej cukru niż cukier brązowy, niemniej jednak zawiera też melasę. Melasa jest produktem ubocznym procesu produkcji cukru i zawiera cukier, sód, wapń, magnez i chlorek. Niektórzy uważają, że melasa jest odpowiedzialna za niezdrowe właściwości białego cukru, ponieważ zawiera wysoki poziom cukru.
Niektórzy uważają, że brązowy cukier jest zdrowszy niż biały. Cukier brązowy jest mniej przetworzony niż cukier biały i zawiera mniej cukru i mniej kalorii. Brązowy cukier jest także zdrowszy, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, błonnik i witaminy.
Ostatecznie to od jednostki zależy, jaki cukier zakupić. Ważne jest, aby zwracać uwagę na składniki produktu i przeczytać etykietę z informacjami o wartościach odżywczych.
Sprawdź tutaj: cukier biały.
Spędzasz swój czas na poszukiwaniu konkretnych artykułów o tym cukier biały? Zapraszam do przeczytania mojego artykułu.