Bardzo szybkie mrożenie

Jeżeli prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy również mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Głównie chodzi o szybkość zamrażania produktów. Wielokrotnie powinno się w krótkim czasie zamrozić sporą ilość produktów.

Wybierając klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, niemniej jednak z drugiej strony zajmie o wiele więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Decydując się na mrożenie szokowe tak rzeczywiście nie musimy się o nic obawiać. Jeśli chodzi o porównanie to w sytuacji klasycznego mrożenia czas niezbędny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do wręcz 600 minut – jest to zwyczajnie długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można uzyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednak czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. Przy tym mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu w trakcie mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt albo jego opakowanie. To z kolei na prawdę często powoduje, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, a także czasem jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i stąd też jest to forma tak na prawdę bardzo często wykorzystywana w biznesie gastronomicznej. Co prawda należy zainwestować trochę pieniędzy w świetny sprzęt, niemniej jednak z drugiej strony na prawdę często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W przypadku, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż często w wielkiej mierze wpływa to na użyteczność a także czas zamrażania. Właśnie, dlatego idealnym wyborem będą komory szokowe bardzo wysokiej jakości na rynku.

Zobacz również: mrożenie szokowe.